Autorádio – stelesnenie pohody pri cestovaní

15.07.2004 Celý región

Autorádio sa pre nás počas ciest stalo nenahraditeľným spoločníkom, ktorý informuje, zabáva, pomáha aktivizovať pozornosť i odohnať únavu z monotónnej cesty....
Autorádio sa pre nás počas ciest stalo nenahraditeľným spoločníkom, ktorý informuje, zabáva, pomáha aktivizovať pozornosť i odohnať únavu z monotónnej cesty. Vďaka aktraktívnemu dizajnu sa z neho stal aj nápaditý doplnok automobilových panelov. Ak uvažujete o nákupe autorádia, ponúkame vám výsledky nášho testovania slovenskej jednotky. Predstavujeme ORAVU AR – 101 MP3.

Základné info
– autorádio s motoricky sklápacím predným panelom
– prehrávač diskov CD/MP3 s funkciou zobrazenia názvu skladby a interpreta na displeji prístroja
– zabudovaný equalizér
– možnosť prehrávania zadaním názvu skladby
– multifarebný displej
– rádio s RDS a dopravné vysielanie
– výkon 4 x 40 W

Naše hodnotenie
Tím dizajnérov jednoznačne zvládol svoju úlohu a pohral sa s prvkami, ktoré pritiahnu zrak zákazníka. Autorádio nás prekvapilo slovenskými a českými popismi – to naozaj nevidíme každý deň. Ovládacie tlačidlá sú umiestnené logicky, aj keď trochu netradične. Mnoho tlačidiel má zdvojenú funkciu, ktorú zaradíte dlhším podržaním.
Novinkou rozširujúcou funkčnosť autorádia je rozšírenie funkcie RDS. Vy si zvolíte, čo má rádio robiť, ak sa dostane mimo pokrytia stanice vysielajúcej dopravné správy. Buď ostane naladená pôvodná stanica a rádio bude pípať, kým opäť nebude dobrý signál, alebo sa preladí a bude hľadať inú stanicu s dopravnými správami. Môžete dokonca nastaviť aj čas, za ktorý to urobí.
AR – 101 je predovšetkým MP3 prehrávačom. Skladby môžete „ naťukávať“ , skákať po desiatkach, alebo vyhľadať skladbu podľa jej názvu!
Rádio má zväzok kabeláže končiacej ISO konektorom, takže pripojenie zvládne aj začiatočník. Je tu aj jeden RCA výstup, ktorý vám umožní pripojiť dvojkanálový zosilňovač spolu s poriadnymi „ reprákmi“ , či subwooferom.

Príjem a zvuk
Zvuk z CD diskov je pohodový, dynamický a v danej kategórii naozaj veľmi dobrý. Príjemne prekvapení sme boli z príjmu, ktorý sme testovali na mimoriadne náročnom okruhu, kde sa prelínajú stanice a asi tri vysielače v úseku piatich kilometrov. AR – 101 sa držala výborne. Vždy, keď príjem dosiahol kritickú hranicu, ORAVA sa prepla do mono režimu a obmedzila výšky. Výsledkom bol takmer nerušený príjem.
ORAVA AR – 101 dokázala, že aj slovenský výrobca dokáže ponúknuť kvalitu zodpovedajúcu svetovým štandardom. Vďaka cene (5.499 Sk) a úspechu v našom teste ho môžeme označiť za jeden z najvýhodnejších nákupov autorádia na slovenskom trhu.
Pre vodičov, ktorí uprednostňujú „ neblikajúce“ farebné displeje, bude v ponuke identický model AR-102, avšak s jednofarebným LCD displejom.
Z. Joneková
 

Vyberte región